Doğu Anadolu Bölgesi Maden Kaynakları Açısından Türkiye’nin En Zengin Bölgesidir
Volkanik ve metamorfik olaylar sonucunda Doğu Anadolu Bölgesi’nin ve özellikle Yukarı Fırat Bölgesi’nin ülkemizin maden çeşitliliği ve kaynakları en fazla olan bölgesi olduğu belirtildi.
Ponza kaynaklarının yüzde 55’i bölgede bulunuyor
Doğu Anadolu Projesi Bölgesel Kalkınma Programı Eylem Planında, bölgenin maden zenginliği ve çeşitliliğine değinilirken, “Başta demir, krom, bakır, kurşun-çinko, linyit, Oltu taşı, barit, kaya tuzu, perlit, pomza, Nadir Topraklar” yer alıyor. Elementler (NYE) Feldspat, mermer, altın ve profillit gibi ekonomik açıdan rekabetçi madenlerin değerli bir kısmı DAP Bölgesi’nde bulunmaktadır.Bölge’nin kaynak açısından en zengin olduğu madenler pomza ve perlittir.Ponza taşı açısından ise perlit DAP Bölgesi’nin ülke maden kaynaklarının yaklaşık yüzde 55’ine sahip olduğunu ve Bitlis’in tek il olduğunu ifade eden Erdoğan, “Türkiye’deki pomza kaynağı dünya pomza kaynağının yaklaşık yüzde 16’sına karşılık gelirken, Türkiye’nin dünya üretimindeki payı da yaklaşık yüzde 24’tür.” Söylendi.
Bölge krom mineralleri açısından zengindir
Doğu Anadolu Bölgesi’nin bir diğer zengin madeni ise krom olup, eylem planında şu ifadelere yer verildi: “Krom madenlerinde ülkemizin toplam kaynaklarının yüzde 45’i bulunuyor. Krom ihracatının yaklaşık yüzde 50’si Elazığ’dan (Guleman) sağlanıyor, Bölge illerinden biridir.Bölgede madencilik ve taşocakçılığında ihracat fiyatlarının 2014-2018 döneminde ithalat fiyatlarından yüksek olduğu görülmektedir.Ülkemizin madencilik geleceği açısından yüksek katma değer üretmek önemlidir. -Çıkarılan madenlerin herhangi bir katma değer katmadan doğrudan satışa sunulması yerine, madencilik işleri katma ve işlenmiş iş kapasitesinin arttırılması.Ürün çeşitliliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik entegre madencilik yatırımlarının desteklenmesine önem verilmesi gerekmektedir.”
Çıkarılan madenler değerlendirilmeli
Pomza ve krom başta olmak üzere bölgedeki başlıca metalik mineraller, endüstriyel hammaddeler ve enerji hammadde kaynaklarına ilişkin arama, araştırma ve haritalama çalışmalarına önem ve öncelik verilmesi gerektiği vurgulandı. “Bu kapsamda tutulacak mevcut stoklar sayesinde bölgesel madenciliğin ekonomimize katkısı artırılacak, istikrarlı bir büyüme sağlanacak ve arama ve işletme süreçleri başta olmak üzere tüm madencilik yatırım ve faaliyetleri daha da teşvik edilmelidir. Ekonomik rekabet gücü yüksek madenlerin değerli bir kısmı DAP Bölgesi’nde yer almasına rağmen Bölge’deki kamu yatırımları arasında en az yatırım yüzde 0,25 ile yapılıyor. bölgede katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi bölgede madenciliğin gelişmesi açısından önemlidir.” – ERZURUM