İsrail’in akaryakıt erişimini engellediği Gazze’de insanlar ilkel yöntemlerle hayata tutunuyor
İsrail’in yoğun saldırı ve ablukasına maruz kaldığı Gazze Şeridi’nde, hastanelerin faaliyetlerini durdurmasına, internet ve telefon hizmetlerinin kesilmesine neden olan akaryakıt sıkıntısı, bölge halkını hayatta kalabilmek için ilkel sistemlere itiyor.
Temel hizmetlerin tamamen durduğu bölgede su sıkıntısı nedeniyle Gazzeliler deniz suyunu kaynatarak veya içine şeker katarak içmeye çalışıyor.
Elektrik kesintisi nedeniyle gerekli ekipmanlar çalıştırılamadığı için İsrail saldırılarında yıkılan binaların altından sevdiklerinin cenazelerini elle ve kolay aletlerle çıkarmaya çalışıyorlar.
Gazze Şeridi’nde doktorlar, sağlık çalışanları, telekomünikasyon şirketleri ve sivil savunma ekipleri, Gazze’de günlük yaşamın en azından minimum düzeyde tutulabilmesi için bölgeye akaryakıt girişine izin verilmesi çağrısında bulunuyor.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne elektrik ve suyu kesmesinden yaklaşık 35 gün sonra, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın kullanımı için Gazze’ye ilk akaryakıt yardımı 15 Kasım’da Refah Sınır Kapısı’ndan teslim edildi. UNRWA). İçeri getirildi.
Filistin Maliye Bakanlığı’na bağlı Genel Petrol İdaresi’nin verilerine göre Gazze Şeridi’nin aylık akaryakıt ihtiyacı yaklaşık 12 milyon litre.
UNRWA için 15 Kasım’da Gazze’ye getirilen 25 bin litre akaryakıt, Gazze Şeridi’nin normal şartlarda aylık ihtiyacının yüzde 0,2’sine tekabül ediyor.
7 Ekim’den bu yana yerel tesislerin bölgeye yakıt girişi yapmaması, Gazze Şeridi’nde birçok hayati sektörü durma noktasına getirdi.
Ayrıca Gazze’nin elektrik üretimi için aylık ihtiyaç duyduğu endüstriyel yakıt miktarı ortalama 12 milyon litre olarak açıklanırken, bunun 3 milyon litresi Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde elektrik üretmek için kullanılıyor.
Hastanelerin birincil ihtiyacı olan ve kuyulardan su çekilmesini sağlayan mazot, yaklaşık 2,3 milyon Gazzeli için su ve ilaç gibi bir önceliği temsil ediyor.
Gazze’de hastanelerin yanı sıra İsrail saldırılarında yaralananları taşıyan ambulanslar, sivil savunma ekipleri ve bağlantı sağlayan telekomünikasyon şirketlerinin tek enerji kaynağı akaryakıt.
Tek elektrik santralinin bulunduğu yaklaşık 365 kilometrekarelik Gazze Şeridi, içme suyu, gıda, elektrik ve yakıt yardımı konusunda 2006’dan bu yana bölgeye uyguladığı ablukayı sürdüren İsrail’e büyük oranda bağımlı durumda.
Gazze Şeridi’nde yakıt sıkıntısı
Dizel yakıtla çalışan tek elektrik santralinin bulunduğu Gazze Şeridi, dünyanın herhangi bir yerindeki yakıt eksikliğinin, başta elektrik kesintileri olmak üzere ne gibi sorunlara yol açabileceğinin bir örneği olarak öne çıkıyor.
Gazze’deki çatışmaların ilk haftasında bölgedeki elektrik santrali elektrik üretimini durdurdu. Daha sonra hastanelerin, telekomünikasyon şirketlerinin, sağlık merkezlerinin, konutların ve kuyulardan su çekmek için kullanılan jeneratörlerin işletilmesi için gereken yakıt tükendi.
İsrail saldırılarından kaçmak isteyen binlerce Gazzeli, araçlarında yakıt yerine yemeklik yağ kullanmaya çalıştı ancak bu kişilerin büyük bir kısmı yakıt sıkıntısı nedeniyle araçlarını terk etmek zorunda kaldı. İsrail ordusu ayrıca Gazze Şeridi’nin kuzey ve orta kesimlerinde araç trafiğini de yasakladı.
Petrol İdaresi verilerine göre Gazze Şeridi günlük yakıt ihtiyacının çoğunu Mısır’dan alıyor. Aylık 12 milyon litre akaryakıtın 10 milyonundan fazlası Mısır’dan, geri kalanı ise İsrail’den getiriliyor.
Enerji santrali, hastaneler ve elektrik üretimi için gerekli olan 12 milyon litre endüstriyel yakıt, yıllardır Katar iş birliğiyle İsrail üzerinden Gazze’ye ulaştırılıyor.
Gazzeliler ilkel yöntemlerle hayatta kalmaya çalışıyor
Gazze halkı yakıt sıkıntısı ve bunun sonucunda ortaya çıkan elektrik kesintisine uyum sağlamaya çalışırken, Gazze Şeridi’nde 21. yüzyıldaki ilkel yaşamın işaretleri ortaya çıkmaya başladı.
Bölgede arama kurtarma ekiplerinin ekipmanlarını çalıştıracak yakıt bulunmadığından İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden yüzlerce kişinin cenazeleri hâlâ çöken binaların enkazı altında.
Gazzeliler, yıkılan binaların altında kalan sevdiklerini elleriyle ve basit aletlerle enkaz altından çıkarmaya çalışırken, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayanlar birçok mahalleden gelen çürüyen ceset kokusunu duyduklarını söylüyor.
Sonbaharın gelmesi ve Gazze Şeridi’ne yağan yağmurlarla birlikte elektrik kesintisi sonrası topladıkları odunları yakıp ekmek yapan Gazzeliler için odun da ısınma kaynağı oldu.
Gazze’de ilkel yaşamın bir başka tezahürü de kuzeyden güneye İsrail saldırılarından kaçmak isteyen bireylerin ulaşım için at veya eşeklerin çektiği arabaları kullanmasıdır.
Kuyulardan su çekmek için ihtiyaç duyulan pompaların ve ambulansların yerini alan atlı arabaların çalışmaması Gazzelilerin temiz su sıkıntısını daha da derinleştirdi.
Temiz su bulamayan birçok aile, deniz suyunu kaynatarak arıtmaya veya şeker katarak tüketmeye yöneldi.
İsrail’in su hattını kesmesi nedeniyle zor günler geçiren Gazzelilerin denizde yıkanma görüntüleri, geçtiğimiz hafta sosyal medyada sıklıkla paylaşılmıştı.