Teknoloji

Dünyanın en eski piramidi keşfedildi: Tam 16 bin yaşında!

Arkeologlar Endonezya’daki lav kayalarından oluşan bir zirveye gömülü 38 metre derinliğindeki ‘megalit’ piramidinin dünyadaki en eski piramit olduğunu keşfettiler.

İlk olarak 1890 yılında Hollandalı kaşifler tarafından keşfedilen Gunung Padang, en azından antik sitenin en son radyokarbon tarihlemesine göre, aslında kendi boyutunda bilinen en eski insan yapımı yapı olabilir.

Son buzul çağında inşa edildi

Yapılan testler, andezit lavlarından oyulmuş yüzlerce basamaktan oluşan piramidin ilk yapımının 16 bin yıl öncesine, son Buzul Çağı’na dayandığını ortaya koyuyor.

Bu, Gunung Padang’ın yalnızca Mısır’ın Gize Piramidi’nden değil, aynı zamanda İngiltere’nin efsanevi Stonehenge’inden de 10.000 yıl daha yaşlı olduğu anlamına geliyor.

Araştırmacılar, piramidin ilk ve en derin katmanının, bölgenin doğal zenginliği olan soğumuş lav akıntılarından oyulduğunu buldu.

İnceleme süreci

Bilim insanları, Gunung Padang (yerel dilde ‘aydınlanma dağı’ anlamına gelir) olarak bilinen yeraltı yapısının, yalnızca doğal bir jeolojik oluşum değil, aslında insan yapımı bir piramit olup olmadığını anlamaya çalışmak için bir asırdan fazla zaman harcadı.

Ancak 2011-2015 yılları arasında Endonezya Ulusal Araştırma ve İnovasyon Ajansı’ndan jeolog Danny Hilman Natawidjaja; Bu antik gizemin temeline ulaşmak için arkeologlar, jeofizikçiler ve jeologlardan oluşan bir ekibe liderlik etti.

Natawidjaja ve araştırmacı arkadaşları, yeraltı görüntüleri almak için yere nüfuz eden radarı, karotlu sondaj ve ‘hendek’ kazı tekniklerini kullanarak, Gunung Padang’ın 9 kat (30 metre) yukarıya uzanan ilk katmanlarını incelemeyi başardılar.

Doğal bir zirve değil, insan yapımı

Geçtiğimiz ay, yıllar süren seyahatlerden elde edilen bilgileri analiz eden arkeologlar şunu buldu: “Bu çalışma, Gunung Padang’ın doğal bir tepe değil, piramit benzeri bir yapı olduğunu güçlü bir şekilde ileri sürüyor.”o yazdı.

Ekip, piramidin çekirdeğinde, ince taneli bir magmatik kaya türü olan andezitten yapılmış, ‘titizlikle oyulmuş’ ve ‘devasa’ lav kaya yapıları olarak tanımladıkları şeyi buldu.

Ünite 4 olarak adlandırılan bu en içteki odanın, 16.000 ila 27.000 yıl önce ‘muhtemelen yontulmadan önce doğal bir lav tümseği olarak ortaya çıktığını ve son buzul döneminde mimari olarak kaplandığını’ yazdılar.

Bilim insanları, insan varlığının son 11.500 yılını (ve devamını), Holosen olarak bilinen Buzul Çağı’nın ortasındaki ‘buzullararası dönem’ olarak tanımlıyor.

Natawidjaja’nın ekibi, radyokarbon tarihlerinin doğru olduğundan emin olmak için sondaj karotlarından ve hendek duvarlarından, modern bitki örtüsünün taze kökleriyle kirlenmemiş, doğru organik toprak örnekleri seçmeye özen gösterdi.

Araştırmacılar artık Gunung Padang’ın binlerce yıl boyunca ‘karmaşık ve karmaşık aşamalardan’ inşa edildiğine inanıyor.

aksekihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu