Emtia piyasasında düşüş devam ediyor
Emtia piyasasındaki düşüş eğilimi geçtiğimiz hafta da devam etti.
Geçen hafta buğday yüzde 7,3, nikel yüzde 4,3, mısır yüzde 4,2, pirinç yüzde 4,1, alüminyum yüzde 2,2 ve soya fasulyesi yüzde 0,2 fiyat kaybıyla kapandı.
Emtia fiyatlarını düşüren faktörler:
* Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 75 baz puan (Mart, Mayıs ve Haziran toplantılarında 25’er baz puan) faiz artırımına gitmesi dikkate alındığında.
*Dolara olan talebi artırmaya devam ediyor.
*Çin’in yeniden açılmasının ardından ekonomik aktivitenin hızla salgın öncesi seviyelere ulaşacağına dair beklentilerin zayıflaması.
Altın yüzde 1.7 düştü
Bu gelişmelerle birlikte geçtiğimiz hafta altın yüzde 1,7, gümüş yüzde 4,6, paladyum yüzde 6,4 ve platin yüzde 0,9 değer kaybetti.
Küresel ölçekte artan dolar talebi altın fiyatlarını baskılarken, küresel tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle altın geçtiğimiz hafta da olumsuz görünümünü sürdürdü.
Baz metallerde uçucu seyir
Baz metaller geçen hafta dalgalı bir seyir izledi.
Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,2, kurşun yüzde 1,6 ve çinko yüzde 0,4, alüminyum yüzde 2,2 ve nikel yüzde 4,3 değer kazandı.
Bakırda geçtiğimiz hafta üretim ve arza ilişkin endişeler gündeme geldi.
Enerji emtialarında olumlu seyir
Geçen hafta enerji emtialarında olumlu bir eğilim gözlendi.
Geçen hafta Brent petrolü yüzde 1,2, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 7,7 yükseldi.
Fiyatların yükselişinde önümüzdeki dönemde Rusya’nın petrol arzını azaltabileceği haberleri etkili olurken, uluslararası basında yer alan haberlere göre Rusya, Mart ayında Batı limanlarından yaptığı petrol ihracatını önceki yıllara göre yüzde 25’e varan oranlarda azaltmayı planlıyor. Şubat.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 13 Şubat’ta Mart ayında petrol üretimini günlük 500.000 varil azaltacaklarını açıklamıştı.
Uzmanlar, son gelişmelerle birlikte piyasaların günde 500 bin varillik arz kesintisinden daha derin bir kesintiyle karşı karşıya kaldığını belirtiyor.
Tarım emtialarında düşüş eğilimi görüldü
Geçen hafta düşüş trendine tarım ürünleri hakim oldu.
Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 7,3, mısır yüzde 4,2, pirinç yüzde 4,1 ve soya fasulyesi geçen haftayı yüzde 0,2 değer kaybıyla tamamladı.
Kıtalararası Borsa’da (ICE) pamuk yüzde 4,1, kahve yüzde 0,9, şeker yüzde 0,7 ve kakao yüzde 1 değer kaybetti.
Dünya buğday ve pirinç üretim iddialarının bir önceki aya göre artması fiyatların düşmesine neden oldu.
Avustralya ile Çin arasındaki yaptırımlarda yumuşama olduğu ve ülkeden Çin’e pamuk ihracatının gerçekleştirildiği haberleriyle pamuk fiyatları yükseldi. Dünya pamuk üretim varsayımlarının bir önceki aya göre düşmesi de pamuk fiyatlarının yükselmesine neden oldu.