Teknoloji

Tavuk çorbası gerçekten hastalıklara iyi gelir mi? İşte bilimin cevabı

Birisi hastalandığında ona bir kase verin tavuk çorbası hazırlamak Yüzyıllardır dünyanın her yerinde yaygın bir uygulamadır. Günümüzde hemen hemen her kültürden nesiller tavuk çorbasının faydalarından söz etmektedir. Her ne kadar farklı kültürler bu yemeği farklı şekillerde hazırlasa da Ortak noktaları ise hastalığa uygun olduklarından emin olmalarıdır..

Tedavi için tavuk çorbası kullanmanın tarihçesi

Tavuk çorbasının tedavi olarak kullanılması, ilk şifacıların bin yıldan fazla bir süre boyunca beş ciltlik tıbbi ansiklopedisine başvurduğu Roma imparatoru Nero’nun emrinde görev yapan bir ordu cerrahı olan MS 60’a kadar uzanıyor. Pedanius Dioscorides Şuraya kadar takip edilebilir. Ancak tavuk çorbasının kökenleri binlerce yıl öncesine, eski Çin’e kadar uzanıyor.

Soğuk algınlığı ve grip mevsimi tüm hızıyla devam ederken, bu çorbanın iyileşmeye yardımcı olduğu inancını destekleyecek herhangi bir bilimsel kanıt olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Tavuk çorbası gerçekten güzelleştirici faydalar sağlıyor mu, yoksa hasta olduğumuzda manevi faydaları olan rahatlatıcı bir plasebo görevi mi görüyor?

Tavuk çorbası gerçekten hastalıklara iyi gelir mi?

Diyetisyen ve diyetetik ve beslenme profesörü Colby Teeman tavuk çorbası hakkında detaylı bir yazı yayınladı. Makalesinde ayrıca et suyunun sıcaklığı ve tavuk, sebze ve eriştenin güçlü, lezzetli tatları gibi tavuk çorbasının çekici yönlerinden de bahsediyor. Çorbaya eşsiz tadını veren, tatlı, tuzlu, ekşi ve acının yanı sıra beşinci tat duyusu kategorisidir. “umami”,çoğunlukla “etli”Belirli bir tada sahip olan yiyecekleri anlatır.

Amino asitler proteinlerin yapı taşları olduğundan ve amino asit glutamat umami tadında yiyeceklerde bulunduğundan, bunların hepsi mantıklıdır. Ancak tüm umami yiyecekleri et veya kümes hayvanları içermez ve bunlar aynı zamanda peynir, mantar, miso ve soya sosunda da bulunur.

Araştırmalar, bu tadın tavuk çorbasının yumuşatma özellikleri açısından kritik öneme sahip olduğunu gösteriyor. Üst solunum yolu hastalığı olan birçok hastada iştahsızlık da görülür. Bunun nedeni, akut hastalıkların iştahınızı azaltabilecek inflamatuar bir yanıtı tetiklemesidir. Yemek yemek istememek, ihtiyacınız olan beslenmeyi alma olasılığınızın daha düşük olduğu anlamına gelir; bu da bağışıklık sağlığına ve hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmaz.

İştahın artmasına yardımcı olabilir

Araştırmaların sonuçları, tavuk çorbasındaki umami tadının iştahı artırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Örneğin, bir çalışmaya katılanlar, araştırmacıların eklediği umami aromalı çorbayı ilk kez tattıklarında kendilerini daha aç hissettiklerini söyledi. Diğer çalışmalar umaminin gıda sindirimini de daha verimli hale getirdiğini söylüyor. Beynimiz dilimizdeki tat reseptörleri aracılığıyla umamiyi algıladığında vücudumuz sindirim sistemimizi proteinin daha kolay emilmesi için hazırlar.

Bu, birçok insanın hava koşulları nedeniyle yaşadığı gastrointestinal semptomları azaltabilir. Çoğu insan üst solunum yolu enfeksiyonlarını gastrointestinal semptomlarla ilişkilendirmese de çocuklarda yapılan çalışmalar grip virüsünün karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal semptomlarını artırdığını gösteriyor.

Beyaz kan hücrelerinin sayısını artırır

Enflamasyon, vücudun yaralanma veya hastalığa karşı verdiği doğal reaksiyonun bir parçasıdır. Enflamasyon, beyaz kan hücrelerinin iyileşmesine yardımcı olmak için iltihaplı dokuya göç etmesiyle ortaya çıkar. Bu inflamatuar süreç üst solunum yollarında meydana geldiğinde burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, hapşırma, öksürme ve mukus kalınlaşması gibi yaygın soğuk algınlığı ve grip semptomlarına neden olur.

Aynı sebepten dolayı burun bölgesindeki düşük beyaz kan hücresi aktivitesi iltihabı azaltabilir. Ve ilginç bir şekilde araştırmalar, tavuk çorbasının iltihaplı dokulara giden beyaz kan hücrelerinin sayısını azaltabildiğini gösteriyor. Bunu, bir tür beyaz kan hücresi olan nötrofillerin iltihaplı dokuya gitme yeteneğini doğrudan engelleyerek yapar.

Çorbanın içeriği de önemli

Ancak tavuk çorbasının içerdiği malzemeler de rahatlatıcı ve yumuşatıcı etkisi açısından önemlidir. Tüm tavuk çorbaları onarıcı özelliklerle dolu değildir. Örneğin, erişteli ve eriştesiz tavuk çorbasının yüksek oranda işlenmiş konserve versiyonları, evde yetiştirilen versiyonlarda bulunan antioksidanların çoğundan yoksundur. Çoğu zaman tavuk çorbasının konserve versiyonu neredeyse hiç faydalı sebze içermez.

Konserve çorbaları ev yapımı çorbalardan ayıran şey içerdikleri temel besinlerdir. Tavuk vücuda enfeksiyonla savaşmak için eksiksiz bir protein kaynağı sağlar. Sebzeler birçok farklı vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Çorbanızı erişteyle yapıyorsanız erişte, vücudunuzun güç ve iyileşme için kullandığı, kolayca sindirilebilen bir karbonhidrat kaynağı sağlar.

Tavuk çorbasının sıcaklığı bile iyileşmenize yardımcı olabilir. Sıvının içilmesi ve buharının solunması, burun ve solunum yollarının ısısını artırarak, sıklıkla solunum yolu hastalıklarına eşlik eden kalın mukusun gevşemesine neden olur. Araştırmalar, yalnızca sıcak suyla karşılaştırıldığında tavuk çorbasının mukusun gevşetilmesinde daha etkili olduğunu gösteriyor.

Ayrıca tavuk çorbasına eklenebilecek biber, sarımsak gibi bitki ve baharatlar da mukusun gevşemesini sağlar. Su ve elektrolit içeren et suyu rehidrasyona yardımcı olur. Bu nedenle tavuk çorbasının sağlık açısından faydalarını en üst düzeye çıkarmak için havuç, kereviz, taze sarımsak, otlar ve baharatlarla hazırlanabilen ev yapımı çorba önerilebilir.

Kısacası son bilimsel bilgiler, tavuk çorbasının soğuk algınlığı ve gribe karşı tam bir tedavi olmasa da iyileşmeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu